Auw, een pijntje...

Kinderziekten

Vele ouders zullen beamen dat kinderen ongelooflijk vaak ziek kunnen worden. Het is begrijpelijk dat u bezorgd bent als uw kind ten prooi valt aan haast elk seizoensgebonden virus dat de kop opsteekt. Toch is deze vrees bijna altijd ongegrond. Het is nu eenmaal een feit dat kinderen vatbaar zijn voor een verkoudheid, een oorontsteking, huiduitslag of buikgriep. Ze komen dan ook voortdurend in contact met leeftijdsgenootjes die met een beginnend virusje toch naar school komen. U kan dus best voorbereid zijn en regelmatig contact opnemen met uw huisarts en uw apotheker wanneer u twijfelt.

Koorts bij kinderen

Vanaf de geboorte heeft de mens zijn leven lang een lichaamstemperatuur die schommelt rond de 37°C. ’s Morgens kan dat een halve graad minder zijn, ’s avonds een halve graad meer. Als de lichaamstemperatuur boven de 38°C stijgt, spreekt men van koorts.

  • Hoe de lichaamstemperatuur meten?

De beste methode om de lichaamstemperatuur van uw kind te meten is anaal met een elektronische thermometer. Als een anale meting niet gepast is, opteert men best voor een meting via de mond. De thermometer moet onder de tong tot tegen de tongbasis worden gehouden. Tijdens de meting moet de mond gesloten blijven. Ook een oorthermometer kan worden gebruikt. Bij baby’s jonger dan 3 maanden, wordt deze meting afgeraden omdat het gehoorkanaal dan nog te kronkelig en smal is.
Meting via de oksel wordt niet aangeraden, omdat deze methoden minder precies zijn.

  • Wat te doen bij koorts?

Als uw kind koorts heeft, zorg dan dat het niet in een te warme omgeving verblijft. 18°C tot 20°C is voldoende. Eventueel kan een afkoelend bad gegeven worden, waarbij de temperatuur van het water 1 à 2°C lager is dan de lichaamstemperatuur. Laat uw kind voldoende drinken en geef het licht verteerbare voeding.

De meeste koortsremmende producten voor kinderen bevatten paracetamol of ibuprofen. Paracetamol is omwille van zijn veiligheid de eerste keuze. Voor meer info hierover, check de bijlage ‘pijnstillers_kinderen.pdf’.

Er wordt best een dokter geraadpleegd als het kind jonger is dan 6 maanden, meer dan 39°C koorts heeft, langer dan 3 dagen koorts heeft of als er andere symptomen aanwezig zijn.

  • Koortsstuipen

Bij kinderen van 6 maanden tot 5 jaar kan koorts gepaard gaan met koortsstuipen. Het kind maakt dan gedurende enkele seconden tot een paar minuten stuiptrekkende bewegingen met armen en benen en kan even bewusteloos zijn. Leg het kindje best op zijn buik of zij, zodat het zich niet kan verslikken. Zorg ervoor dat het niet kan vallen en zich nergens aan kan bezeren. Paracetamol geven heeft op dit moment geen zin.
Een koortsstuip is meestal onschuldig. Toch is het raadzaam om je kind even te laten controleren door een arts, zeker als er enkele aanvallen elkaar opvolgen of als een aanval langer duurt dan een kwartier. 

Voor meer tips, neem eens een kijkje op volgende websites…

 Voor meer informatie, download volgende pdf’s…

Recente berichten